3 enkla sätt att förbättra konverteringen i din webbutik

Obs! Författaren av texten jobbar inte i en hamn, utan i supporten hos Vilkas!

Supporten för Vilkas e-handlare skulle kunna jämföras med en hamn dit många seglar på grund av olika skäl. En del stannar för att ta hand om sina båtar som slitits ute till havs, andra för att fylla på sitt lager, en del för att jämföra sina båtar med andra båtar eller kanske bara för att ta en titt på vad som är nytt i hamnen.

Men nog med båtmetaforer. Oftast kan man säga att en dag i supporten inte är den andra lik. Dock finns det en del saker som dyker upp nästan dagligen. En av dessa är konvertering, och speciellt hur man kan förbättra den.

I den här texten fokuserar vi inte på statistik eller t.ex. konverteringsvägens analys och optimering, även fast dessa är viktiga och bör ses över noggrant. Istället går vi igenom tre av de vanligaste konverteringsåkommorna som supporten stöter på och hur man kan råda bot på dem.

1. TYDLIGA LEVERANS- OCH BETALSÄTT

Åkomma: Vi ser ofta i webbutiker att betal- och leveranssätten inte har fått någon större uppmärksamhet. Antagligen beror det ofta på att e-handlaren har använt alldeles för lite tid för att testa sin egen butik.

Leverans- och betalsätt ligger ofta kvar ut mot kunderna med de standardnamn som kom med butikssystemet och ibland t.o.m. med standardpriserna från butikssystemet. Detta kan väcka förvirring hos kunderna och sänka förtroendet för butiken. Tillsammans kan de här räcka för att en kund som redan var på väg att handla avbryter sitt köp.

Botemedel: Istället för att man t.ex. ger leveranssättet ett namn som "MyPack" så kan man använda "Leverans till Postens utlämningsställe" eller något liknande. Om det handlar om betalsätt så kan man istället för att använda t.ex. "Payson" ha ett namn som "Faktura, kort eller bank". Kunderna vet nödvändigtvis inte vad Payson eller MyPack är, och de behöver egentligen inte heller veta det.

Boost: Om man vill göra det riktigt noggrant kan man för varje betal- och leveranssätt lägga till egna bilder och skriva tydliga beskrivningar så att kunderna säkerligen förstår.

2. KUNDINRIKTAD KATEGORISTRUKTUR

Kategoristruktur á la Scandinavian Outdoor:
ScandinavianOutdoor

Åkomma: Kategoristrukturen och dess utmaninger beror såklart mycket på butikens storlek. En korrekt byggd kategoristruktur är dock en förutsättning för att kunna öka utbudet och försäljningen. Väl strukturerade kategorier gör det enklare att hitta rätt produkt och helt enkelt trevligare att använda butiken.

Ett vanligt problem är att huvudkategorierna inte innehåller någon text, bilder eller produkter. Deras enda uppgift är att innehålla underkategorier. En sådan kategori har egentligen ingen riktig anledning att finnas till och skapar onödiga extraklick för kunderna.

Ett annat vanligt problem är att logiken i kategoristrukturen inte är konsekvent i butiken. Som ett exempel t.ex. en klädbutik som blandar huvudkategorier enligt både kön och användningsområde.

Botemedel: När man planerar sina kategorier är det viktigt att alltid tänka ur slutkundens perspektiv. Istället för att man t.ex. skapar en huvudkategori "Kläder för män" med underkategorier "Byxor", "Tröjor" och "Jackor" plus en huvudkategori "Fritidskläder" med underkategorier "Byxor", "Tröjor" och "Jackor" så skulle man kunna skapa "Kläder för män" som också innehåller fritidskläder eller "Fritidskläder" som innehåller produkter för både män och kvinnor. Att man väljer ett sätt och är konsekvent med det så att kunderna enkelt kan se logiken och hitta produkterna de letar efter.

Istället för att en huvudkategori som "Kläder för män" lämnas tom utan bilder, texter och produkter skulle man kunna använda den för att visa t.ex. bästsäljande produkter, stiltips och inspirerande bilder som lockar till köp.

Boost: Ett sökfilter är ett utmärkt hjälpmedel för kunder som drunkar i havet av tusentals produkter. Filtret sorterar butikens produkter i olika sektioner som gör att kunderna kanske t.o.m. hittar produkter de inte visste att de ens letade efter.

3. NOGGRANT SKRIVNA BESKRIVNINGAR

Har du lagt märke till de romanlånga beskrivningar som Zalando har för sina kategorier?
Zalando

Åkomma: En teori om varför människor idag är den dominerande arten i världen är att människor, till skillnad från andra konkurrerande arter, kan lära sig att använda verktyg och att bygga vapen. Beskrivningarna är i den här tidsperioden av Google, det bästa verktyget och det mest kraftfulla vapnet som varje e-handlare fått tillgång till för att klara sig i internets hänsynslösa värld. Det är synd att se hur många som bestämmer sig för att vara utan det stödet.

Att skriva beskrivningar tar dock tid. Tid är också en e-handlares värsta fiende. Eller snarare bristen på tid. Därför är det väldigt lockande att t.ex. använda importörens färdiga texter för produkterna. Effekten av väl skrivna kategoribeskrivningar är kanske ännu större, antagligen just för att det är väldigt svårt och tar tid att skriva bra och utmärkande kategoribeskrivningar.

Man kan tänka på två olika sätt när det kommer till detta: "Jag har inte tid eller råd att sitta vid datorn och skriva omfattande och unika beskrivningar" eller "Jag har inte tid eller råd att inte sitta vid datorn och skriva omfattande och unika beskrivningar".

Botemedel: Noggrant skrivna beskrivningar hjälper kunderna att ta beslut när de handlar. De hjälper också butiken att klättra uppåt i Googles sökresultat, vilket är livsviktigt för att webbutiken ska få in nya kunder.

Boost: Beskrivningarna ger e-handlaren en chans att bygga en identitet som butikens kunder kan identifiera sig med. De skapar ett språk och en kultur som både handlaren och kunderna kan förstå.

Tillbaka

Du kanske också är intresserad av

Snabba upp webbutiken - ta bort överflödiga bandbreddkapare

Hur snabbt en webbbutiks sidor laddas har stor betydelse för kundupplevelsen och därigenom också...

Varför klarar sig e-handel bättre än fysisk handel?

Varför märks inte en lågkonjunktur lika mycket hos e-handlare som den gör i den fysiska handeln? Av...

Fem grundstenar för en lyckad webbutik: #1 Förståelse för den internationella konkurrensen

Vi började vårt första e-handelsprojekt 1998 och sedan dess har vi följt utvecklingen av flera...