Brexit 2021: Mitä verkkokauppiaan tulisi ottaa huomioon?

Vaikka Brexit on käytännössä ollut voimassa vuoden 2020 huhtikuusta lähtien, Yhdistyneen Kuningaskunnan ero Euroopan unionista astui täysimääräisesti voimaan vasta tammikuussa 2021. Brexitillä on luonnollisesti vaikutuksia myös verkkokauppaan, ja tässä tekstissä käsittelemme muutamia asioita, joita verkkokauppiaan tulisi ottaa huomioon, mikäli tekee kauppaa Britanniaan.

 

photo-1582385421811-666d0dff2346?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MXwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHw=&auto=format&fit=crop&w=1351&q=80

 
Mikä tullivapaus, tulliselvitys ja EORI-numero?


Brexitin myötä Britannia lähtee Euroopan unionista, mikä tarkoittaa sitä, että Britanniaa kohdellaan kuten muitakin kolmansia eli EU:n ulkopuolisia maita. Kaupankäynti Iso-Britanniaan onkin siis jatkossa tuontia ja vientiä, ei enää yhteisökauppaa. Pohjois-Irlantia koskevat, Brexitistä johtuvat muutokset ovat löyhempiä verrattuna muuhun Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan; yksi eduista on, että EU:n ja Pohjois-Irlannin välillä ei ole jatkossakaan tullimuodollisuuksia.

 

UK:n ja Euroopan unionin kauppasopimuksessa määritellään, että osapuolten välinen kauppa on tullivapaata, mutta tiettyjä lisätoimenpiteitä on tehtävä; Tulli kertoo, että tavarat, jotka tuodaan tai viedään Suomen ja Iso-Britannian välillä, on tulliselvitettävä ja niistä on tehtävä tulli-ilmoitus 1.1.2021 alkaen. Tuonti- ja vienti-ilmoitusta varten on hankittava yritykselle tullia varten myös EORI-numero, josta Suomessa vastaa Tulli.

 

Maahantuonnin arvonlisävero, EU:n arvonlisäverojärjestelmä ja Brexit

 

Koska 1.1.2021 alkaen kaikki Britannian ja EU:n välillä liikkuvat tavarat on tulliselvitettävä, on tavaroita tuotaessa Suomeen kyse maahantuonnista. Verohallinto kertoo, että maahantuonnin arvonlisäverotus riippuu siitä, onko tavaran maahantuoja arvonlisäverovelvollinen vai ei. Mikäli maahantuoja on arvonlisäverovelvollinen, tulee antaa tulli-ilmoitus Tullille sekä ilmoittaa ja maksaa maahantuonnin arvonlisävero Verohallinnolle. Mikäli maahantuoja EI ole arvonlisäverovelvollinen, Tulli kantaa maahantuonnin arvonlisäveron puolestaan tavaroita tullattaessa.

Arvonlisäverojärjestelmä on otettu käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa sisämarkkinoiden parantamiseksi, ja Yhdistynyt kuningaskunta otti siten arvonlisäveron käyttöön liittyessään Euroopan yhteisöön vuonna 1973. Brexitin vuoksi Britannia jättää myös arvonlisäverojärjestelmän, ja siksi Britanniaan myytävien tuotteiden tuleekin verkkokaupassa näyttää hinta ilman arvonlisäveroa.

 

Vilkas Now ja kansainvälisen myynnin verotus

 

Vilkas Now -verkkokaupassa tuotteiden verotus lasketaan automaattisesti riippuen toimitusosoitteesta. Jotta laskenta tapahtuu automaattisesti oikein, tulisi veroasetusten olla asetettu oletustilaan verkkokaupassa. Tarkistaaksesi veroasetukset, mene kauppasi ylläpitoon MyVilkkaassa. Valitse Asetukset ja Verot. Jos verotuksen oletusasetukset ovat päällä, arvonlisäveroon liittyvät veromuutokset päivittyvät verkkokauppaan automaattisesti.

 

Lue lisää:

Verohallinto: Brexitin vaikutukset verotukseen

Tulli: Brexit yrityksille

 

Tässä kirjoituksessa käsitellään viittauksia lakiin, mutta ei oteta kantaa tiedon täydellisyyteen. Tätä kirjoitusta ei siten voida käyttää oikeusapuna tai tiedonlähteenä virallisten lainopillisten neuvojen sijasta.

Takaisin

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Digitaaliset tuotteet Vilkas Now -verkkokaupassa – näin onnistut!

Olet keksinyt mahtavan idean, mutta et tiedä miten saisit välitettyä digitaalisia tuotteitasi myös...

Ravintolako ei hyödy verkkokaupasta? Lue tämä ja ota selvää!

Onko sinun ravintolallasi tarvittavat ainekset verkkokaupan perustamiseen?

Satu Rämön blogipostaukset koottuna

Oletkin saattanut jo huomata, että Vilkkaalla on ollut syksyllä 2020 kaupallisena...