”Ruotsi 4 – Suomi 0” – Suomen verkkokauppa on pahasti Ruotsia jäljessä

Tiedote liittyy Vilkkaan yhteistyökumppaneiden kanssa järjestämään Verkkokauppa kotimaisen kasvun moottoriksi -tilaisuuteen Tampereella ke 21.9.

Talouden epävarmuus heijastuu vahvasti myös verkkokauppaan. Verkkokauppa on pudonnut jopa Tampereella, joka on monessa suhteessa verkkokaupan edelläkävijä. Tampereella esiteltiin keskiviikkona kansallinen vastalääke, Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu verkkokaupoille. Suomi on Ruotsia perässä kaikilla verkkokaupan mittareilla.

Kuva_210922_Markku_Korkiakoski_Vilkas
Toimitusjohtaja Markku Korkiakoski verkkokauppatoimittaja Vilkas Groupilta kertoi verkkokauppa-maaottelun madonluvut; Ruotsi voittaa Suomen 4-0!

Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävarmuus taloudessa on heijastunut vahvasti myös kotimaiseen verkkokauppaan. Tampere on pyrkinyt edistämään verkkokaupan toimintaedellytyksiä kaupungin ja muiden toimijoiden hyvässä yhteistyössä, mutta edes Tampere ei ole välttynyt epävarmuuden seurauksilta. Tuoreet tutkimustulokset Tampereen osalta esiteltiin verkkokauppatilaisuudessa, joka luotasi perin pohjin suomalaista verkkokauppaa.

”Tampereella on tehty hyvää työtä, mutta kulunut vuosi on ollut vaikea. Sekä verkkokauppojen että verkkopalveluiden tarjoaminen Tampereen keskusta-alueella on pudonnut muutamia prosenttiyksikköjä. Yleisesti ottaen meillä on onneksi silti verkkokauppa edelleen erittäin korkealla tasolla”, kuvaili tutkimustuloksia Tampere Tunnetuksi ry:n toiminnanjohtaja Riikka Töytäri.

20220921_112221

Suomen aseeksi Avainlippu verkkokaupoille

Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitänyt pormestari Anna-Kaisa Ikonen alleviivasi verkkokaupan merkitystä koko taloudelle nopeasti digitalisoituvassa maailmassa. Ikonen muistutti, että moni tahtoo ostaa kotimaisesta verkkokaupasta ja vastuullisuus on yhä useammalle kuluttajalle tärkeää. Kotimaisen verkkokaupan korostaminen ja eteenpäin vieminen voi olla kaupalle vahva kilpailuvaltti – ja tärkeää koko Suomen taloudelle.

Keinoja tarjosi Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala, joka esitteli uuden Avainlipun verkkokaupoille.

”Kun suomalainen verkkokauppa kasvaa, kasvaa samalla hyvinvointimme. Kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa ostaa verkkokaupassa enemmän kotimaista. Avainlippu verkkokaupoille on vastaus: Suomalaiset voivat nyt helposti tunnistaa verkkokaupan kotimaiseksi ja luoda meille lisää työtä, verotuloja, parempaa turvallisuutta maksamisessa ja asioinnin helppoutta”, paalutti Lausala.

Pormestari Ikonen ajattelee, että verkkokauppa voi tukea myös kivijalkamyyntiä.

”Parhaimmillaan verkkokauppa myös tukee kivijalkaliikkeitä ja elävöittää kaupungin keskustaa. On tärkeää miettiä, miten eri ostamisen tavat voivat syventää ja tukea toisiaan. Kekseliäisyys ei tässä varmasti suomalaisilta ja tamperelaisilta yrittäjiltä lopu kesken”, Ikonen sanoi.

”Ruotsi 4 – Suomi 0” – maaottelu käännettävä voitoksi

Tarve kotimaisen verkkokaupan nousulle kävi erityisen selväksi verkkokauppatoimittaja Vilkas Groupin toimitusjohtajan Markku Korkiakosken esityksestä, jossa käytiin tuoreimmat luvut läpi.

”Valitettavasti vertailu Suomen ja Ruotsin kesken on masentavaa luettavaa. Suomessa on suhteessa vähemmän ostajia verkkokaupasta, 0-1. Meidän euromme valuvat selvästi enemmän ulkomaille kuin ruotsalaisten, 0-2 ja 0-3. Samalla työpaikkoja valuu suotta meiltä muualle Ruotsiin verrattuna, joten tylysti päättyy maaottelu Ruotsille 4-0”, murehtii verkkokaupan huippuasiantuntija.

Korkiakoski painottaa vahvasti uuden Avainlipun merkitystä, mutta muutakin on tehtävissä.

”Ennen kaikkea, uusi Avainlippu verkkokaupoille on suuri mahdollisuus. Voimme myös parantaa mielikuvia verkkokaupan maksamisesta ja logistiikasta, jotka nyt ovat perusteettoman huonoja.”

20220921_113930

Tilaisuuden paneelissa olivat mukana myös Tampereen Kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen, Tampereen yliopiston professori Marko Seppänen, Uhana Designin verkkokauppajohtaja Heidi Soikkeli, Postin liiketoimintaa kehittävä Joose Vettenranta sekä apulaispormestari Pekka Salmi, joka myös tiivisti tilaisuuden annin samalla eteenpäin katsoen.

”Yhteistyötä tarvitaan yhä enemmän, mutta Tampereella on todella mahtavat logistiset mahdollisuudet toimia myös koko Suomen verkkokaupan edistäjänä. Tampere on solmukohta niin teollisesti kuin logistisesti, ja voi olla sitä koko Suomen hyväksi entistä suuremmassa määrin.”

Lehdistötiedote 21.9. Hopiasepät

Takaisin

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Lisätuloja työn ohella - vakauta tulevaisuuttasi verkkokaupalla

Verkkokaupan perustajilla on erilaisia lähtökohtia. Monilla on jo yritystoimintaa, jolloin...

Millainen on myyvä verkkokaupan bannerimainos?

Bannerimainokset ovat tehokas tapa herättää huomiota ja houkutella asiakkaita verkkosivustollesi. ...

4 tehokasta ristiinmyynnin strategiaa, kasvata myyntiä verkkokaupassa

Tuotteiden ristiinmyynti verkkokaupassa on tehokas tapa kasvattaa myyntiä ja tarjota asiakkaille...