Lisätuloja työn ohella - vakauta tulevaisuuttasi verkkokaupalla
Verkkokaupan perustajilla on erilaisia lähtökohtia. Monilla on jo yritystoimintaa, jolloin verkkokaupasta tulee liiketoimintaa täydentävä osa. Toisaalta toiset perustavat verkkokaupan ajatuksella, että sen kautta saa lisätuloa palkkatyön ohessa. Ja tämäkin on todella ok. Itse asiassa monet Vilkas Now -verkkokauppiaat lähtevätkin kokeilemaan verkkokauppiaana toimimista ja innostuvat sitä kautta verkkokaupan pyörittämisestä.
Vaikein kohta tässäkin taitaa olla selvittää mitä verkkokaupalla alkaisi myymään ja millaista liiketoimintaa tekemään. Usein yritystoiminnan idea löytyy jostain harrastuksesta tai aiemmasta työhistoriaan liittyvästä.
Jos sinulla ei vielä ole yritystoimintaa, voit löytää itsellesi yritysidean miettimällä esimerkiksi:
- Millaista kaupallistettavaa osaamista sinulla voisi olla?
- Onko sinulla jokin erityisosaaminen?
- Puuttuuko esimerkiksi Suomesta jokin tuote, jota voit lähteä myymään verkkokaupalla?
- Oletko todennut, että jollekin tuotteelle olisi markkinassa vielä tilaa?
- Oletko arjessa huomannut jonkin ongelman, johon sinulla voisi olla ratkaisu?
Hyvästä yritysideasta kehittyy liikeidea. Hyvä liikeidea eroaa kilpailijoista ja on jollain tapaa omaperäinen. Kevyen verkkokaupan perustaminen onkin yksi oiva tapa testata liikeideaasi kustannustehokkaasti. Jos haluat luoda liikeidealle mahdollisimman hyvän pohjan, suosittelemme tekemään kevyen liiketoimintasuunnitelman, jossa on käyty läpi mm. kilpailijat ja markkinan mahdollisuuksia. Monille tuttu SWOT-analyysi toimii myös tässä hyvin.
Verkkokauppa juuri sinun ja yrityksesi tarpeisiin
Verkkokauppojen ominaisuuksia löytyy kaikkien verkkokauppiaiden tarpeisiin. Vilkas tarjoaa myös kasvupolun verkkokauppiaalle, jolloin saat tarvittaessa isomman kaupan kokonaisuuden samalta verkkokauppatoimittajalta.
Millaisen verkkokaupan perustat, määräytyy karkeasti ajatellen muutamien kohtien pohjalta:
- Millaiset tavoitteet verkkokaupalle asetat? Haluatko lisätuloja vai mahdollisuuden kasvattaa toimintaa jopa päätoimiseksi kauppiaaksi?
- Ketä asiakkaasi ovat ja mitä he odottavat? Kysele asiakkailta, lue keskustelupalstoja ym.
- Mitä pohjavaatimuksia toimialasi asettaa? Tutki kilpailijoiden toimintaa.
Huomaa, että verkkokauppa voi olla myös tuotekatalogi, jonka avulla voit esitellä asiakkaillesi erilaisia vaihtoehtoja tuotteistasi. Verkkokaupan avulla voi myös pyytää vaikka tarjouspyyntöjä, jos tuotteesi on räätälöitävissä asiakkaan toiveiden mukaan.
Toiminimi vai OP kevytyrittäjä?
Voit perustaa testikaupan helposti esimerkiksi osoitteessa www.vilkas.fi, jolloin et vielä heti tarvitse esimerkiksi y-tunnusta ja kaupan nimenkin voit vaihtaa domainin avulla myöhemmin. Mutta verkkokaupan liiketoiminnan aloittamiseksi sinulla pitää olla y-tunnus.
Toiminimen (yksityinen elinkeinonharjoittaja) perustaminen on helppoa, sen voit tehdä YTJn sivuilla verkkopankkitunnuksilla. Jos kaipaat sparrausapua liiketoiminnan aloittamiseksi, voit olla yhteydessä kotikuntasi kehitysyhtiöön tai Oma Yritys-Suomeen. Voit myös lähteä valmistelemaan yrittäjyyttäsi yritystoiminnan suunnittelupolku-työkalun avulla suomi.fi sivuilta.
Kevytyrittäjänä teet töitä ja laskutat asiakkaitasi laskutuspalvelun kautta. OP Kevytyrittäjänä saat itsellesi y-tunnuksen ja OP hoitaa paperityöt, veroilmoitukset sekä maksut puolestasi. Sinulle jää silloin enemmän aikaa kehittää ja pyörittää verkkokauppaasi. Ole tarkka, kaikissa kevytyrittäjä-palveluissa ei saa y-tunnusta. Verkkokaupan pyörittämistä varten tarvitset sen.
Perustit sitten millaisen verkkokaupan tahansa, sen avulla voit saada itsellesi lisätuloja liiketoimintaasi tai sivutoimisena yritystoimintana palkkasi lisäksi. Olemme koonneet listan tarpeita, joihin verkkokaupan perustamisesta voisi olla apua, Jos mietit palvelisiko verkkokauppa juuri sinun talouttasi, voit lukea listauksen sivuiltamme.
Kirjoittaja Sari Peltomaa
Sari työskentelee Vilkkaalla markkinoinnin parissa. Vilkkaan markkinoinnin suunnittelu ja toteuttaminen mm. sisällöntuotannot ja tapahtumat ovat Sarin työpöydällä.